Un Recviem German pe malurile Tamisei

13.06.2023 20:04

Sâmbătă, 10 iunie 2023, ora 19.30, Orchestra și Corul Societății Muzicale din Abingdon au susținut un concert al cărui program a cuprins poemele simfonice Vyšehrad și Vltava din Ma Vlast de Bedřich Smetana și tulburătorul Recviem German de Johannes Brahms, care i-a avut ca soliști pe soprana româncă Cleopatra David și pe baritonul britanic Jack Lawrence Jones. Concertul a fost realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra. 

Capodoperă a muzicii vocal-simfonice, Un Recviem German de Johannes Brahms a avut premiera sub bagheta compozitorului în Vinerea Mare a anului în 1868, la Catedrala din Bremen. Această lucrare impresionantă, scrisă pentru bariton, soprană, un cor masiv și cu o orchestrație bogată,  îmbină pasaje solemne și dramatice cu momente de serenitate și introspective. Un exemplu al sublimării durerii personale prin muzică, întrucât Brahms l-a compus în memoria mamei sale și a lui Robert Schumann,  recviemul folosește ca text pasaje din Biblia tradusă de Luther în germană

Societatea Muzicală din Abingdon a fost constituită în anul 1946, însă tradiția muzicală a orașului este consemnată în cronici de la începutul secolului al XX-lea. Printre artiștii prestigioși care au colaborat cu orchestra Societății se numără dirijorul Ernest Read, tenorul Robert Tear, violonistul Ralph Holmes, flautista Hilary du Pré, pianistul Jack Gibbons  sau baritonul Henry Herford. Concertul din 10 iunie a avut loc la Biserica St. Helen din Abingdon. Situată pe malul Tamisei, catedrala este o bijuterie arhitectonică cu o istorie de aproape un mileniu, un exemplu remarcabil al stilului gotic timpuriu.

Detaliile evenimentului: www.wegottickets.com/ADMS

Muzician, eseist, Cleopatra David a obţinut titlul de Doctor cu o lucrare despre compozitori ai secolului XX inspiraţi de cultura şi muzica indiană realizată sub îndrumarea compozitorului Octavian Nemescu la Universitatea Națională de Muzică București. Activitatea sa profesională se desfăşoară în domeniul interpretării muzicii de cameră și de operă; a cântat sau susținut masterclassuri în România, Franța, Italia, Finlanda, Armenia și India. A susținut prezentări la conferințele: World Music Conference din Marea Britanie (Wolverhamption și Birmingham 2017 - 2021), Conferința Internațională Studii indiene şi perspective româneşti. (Biblioteca Națională, București 2022) și în cadrul Internațional Internship University (online 2022). 

 

Contact