Muzica Indiei la Teatrul Elisabeta: de la Ramayana la Satya Yuga Shri Mataji Nirmala Devi – 95 de ani
Tag-uri:
muzica indiana | teatrul elisabeta | 22 martie | primavara spiritului Shri Mataji 95 | Sahaja Yoga | Nirmal Art | Subramanian Bhaskar
Pe 22 martie la ora 19.00 la Teatrul Elisabeta din București are loc concertul artiștilor indieni Subramanian Bhaskar (solist vocal și conferențiar universitar) și Shubham Andheryia (tabla) în cadrul festivalului Primăvara Spiritului, Ediția a treia. Intrarea la eveniment este liberă.
Maestrul Subramanian Bhaskar provine dintr-o familie de muzicieni din Sudul Indiei, bunicul său, Pandit Narayana Bhagavathar fiind muzician la curțile regale din Trivancore și Mysore. Deși este născut în Sudul Indiei și familia sa a fost dedicată stilului Carnatic, Subramanian Bhaskar a preferat stilul Hindustani, muzica clasică din Nordul Indiei. Gurul său au fost Pandit V.U.Rajurkar din școala Gwalior Gharana, sub coordonarea căruia a obținut masteratul în muzică. Bhaskar este solist angajat la All India Radio, a predat în numeroase școli și academii din India, cariera sa culminând cu poziția de director la Shri P.K.Salve Kala Pratishtan deschisă de Shri Mataji Nirmala Devi la Vaitarna, Mumbai și cu cea de conferențiar universitar la College of Music and Dance, din Hyderabad. Este deopotrivă cântăreț și compozitor scriind numeroase bandishuri și bhajanuri inspirate de activitatea sa spirituală.
La concertul din 22 martie, artiștii vor cânta împreună cu violonista româncă Anne Marie Ene.
"Spre deosebire de Europa, unde limbajul muzical s-a schimbat mult de la o epocă la alta şi a mers pe găsirea continuă a noi forme de exprimare, până la pulverizarea sunetelor din muzica spectrală, în Asia se merge mai mult pe tradiţie. E şi cazul Indiei, unde muzica tradiţională are la bază moduri, care se numesc ragasuri – scări muzicale complexe în care sunetele au o anumită funcționalitate și sunt brodate cu ornamentică şi improvizaţii. Este o muzică de meditaţie şi e însoţită de imnuri sacre – mantre. Muzica indiană e creată de Energia Kundalini, care se află în osul sacru, la baza coloanei vertebrale. Când un om primește iluminarea, ea parcurge sistemul nervos central și produce un sunet în fiecare chakră (punct energetic) a corpului uman. „Deci este o muzică profund legată de existența noastră, atât spirituală, cât și fizica, pana la nivel celular."Dr. Cleopatra David citată in articolul
https://www.scena9.ro/ar…/un-mesaj-de-pace-si-iubire-din-iran
Ediția din acest an a festivalului este realizată de Asociațiile Nirmal Art și Sahaja Yoga România în parteneriat cu Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești, Muzeul Național al Literaturii Române din București,Teatrul Elisabeta din București, Biblioteca Metropolitană București, Universitatea Națională de Muzică București, Universitatea Transilvania din Brașov și Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, Centrul de Studii Indiene din Cluj. Organizat pentru prima dată în anul 2016 in jurul datei de 21 martie, festivalul este dedicat zilei de naștere a maestrului spiritual Shri Mataji Nirmala Devi, fondatoarea Sahaja Yoga. Data se suprapune și cu Anul Nou persan (Nawroz), un preambul al Paștelui creștin. Sintagma „Primavara Spiritului“ este o trimitere directă la renașterea spirituală, sau cea de a doua naștere, asa cum a fost descrisă în paginile Noului Testament prin citarea Mântuitorului însusi și care nu este altceva decât Realizarea Sinelui.
Shri Mataji Nirmala Devi este cea mai importantă personalitate spirituală a ultimelor secole. Începând din anul 1970, a călătorit în întreaga lume pentru a da Realizarea Sinelui tuturor oamenilor, indiferent de naţionalitate, rasă, religie sau condiţie socială. Shri Mataji este prima, unica şi singura personalitate în istoria umanităţii, care a oferit Realizarea Sinelui în masă prin metoda Sahaja Yoga, revelată de Sfinţia Sa. Astfel, timp de 40 de ani, a susţinut nenumărate conferinţe publice, oferite tuturor oamenilor în mod gratuit. De învăţăturile sale au beneficiat sute de mii de oameni de pe tot globul, aceştia obţinând iluminarea fiinţei interioare şi ascensiunea spirituală completă. Căutătorii adevărului şi-au îmbunătăţit, prin practica metodei Sahaja Yoga, starea de sănătate fizică, mentală şi emoţională şi au obţinut echilibrul interior.
"Kundalini a fost descrisă cu mii de ani în urmă, însă acum a venit timpul să vedeți cum se manifestă la nivelul maselor de oameni. Şi aceasta este posibil pentru că a venit timpul înfloririi. La început, arborele are doar una sau două flori. Dar când este vremea să înflorească, bobocii se preschimbă în mii de flori. Acum este momentul." Shri Mataji Nirmala Devi
Calendarul evenimentelor
18.03 Muzeul Național al Literaturii Române din București, ora 17.00 - recital muzica indiană
19.03 Universitatea Națională de Muzică București, ora 18.00 - workshop cu Subramanian Bhaskar
20.03 Biblioteca Sadoveanu, ora 18.00 recital cameral cu Sangit Chamber Ensebmle
21.03 Biblioteca Sadoveanu, ora 18.00, conferința: Dincolo de teorii despre libertate și Moksha
22. 03 Teatrul Elisabeta, ora 19.00, conferință și concert omagial cu Subramanian Bhaskar
23.03, Filarmonica din Ploiești, ora 19.00, conferință și concert omagial cu Subramanian Bhaskar
25.03 Academia de Muzica din Cluj, ora 19.00, conferință și concert omagial cu Subramanian Bhaskar
26.03, Sala Patria din Brașov ora 19.00, conferință și concert omagial cu Subramanian Bhaskar
27.03. Centrul Muzical al Universității Brașov, ora 19.00, Masterclass cu Subramanian Bhaskar
Asociația Culturală Nirmal Art este organizatoarea evenimentelor de succes Turneul Național Comorile Persiei (ianuarie 2017), Gala muzicilor tradiționale, a Festivalului Primăvara Spirituliui și a ciclului de conferințe Atelier de meditație. Este alcătuită din profesioniști în domeniul culturii care și-au propus să împrospăteze peisajul cultural românesc cu proiecte interesante, inovative și atractive, promovând arta autentică și spiritualitatea.
Sahaja Yoga Româniaîși desfășoară activitatea în cadrul unor organizaţii nonprofit care activează în peste 100 de ţări, în baza principiilor de moralitate, spiritualitate, promovarea diversităţii culturale şi implicarea în problemele comunităţii. Cursurile, susţinute de voluntari în întreaga lume, sunt publice şi gratuite. Asociaţia Sahaja Yoga – România a fost fondată în 1991 și desfăşoară activităţi în aproape toate marile oraşe ale ţării.
Asociația Sahaja Yoga România Asociaţia Culturală “Nirmal Art”
www.sahajayoga.ro https://nirmal-art.com
office@sahajayoga.ro, asociatia.nirmal.art@gmail.com
0745580936 +40721433018