Vande Mataram! Laudă Mamei!

13.08.2021 23:52

 

Miercuri, 18 august 2021, la ora 18.00, va avea loc la Biblioteca Metropolitană din București, sala Auditorium, evenimentul Vande Mataram! Slavă Mamei India! la aniversarea a 74 de ani de  la proclamarea independenței Indiei de sub ocupația britanică. Din program, vor face parte Atma Sakshatkar (experiența Realizării Sinelui), recitalul de sitar susținut de Victor Marius Beliciu, și momente de poezie și evocare a momentului istoric.

Programul este organizat în parteneriat de Asociațiile Nirmal Art și Sahaja Yoga România și găzduit de Biblioteca Metropolitană București. Pe durata programului, se vor respecta măsurile sanitare în vigoare. Intrarea este liberă. Informații: 0747068199

Din program:

Prezentarea cantecului national Vande Mataram compus în sanscrită de catre  Bankimchandra Chatterjii si interpretat in cateva randuri chiar de catre poetul Rabindranath  Tagore

Recital de sitar -  Victor Beliciu, discipol al celebrului maestru Debu Chaudhuri 

Atma Sakshatkar experienta Realizarii Sinelui (interactiv)

Conferinta  -  Spiritualitatea indiana, Yoga si Meditatia

Programul este dedicat lui Shri Mataji Nirmala Devi, una dintre cele mai mari personalități ale spiritualitatii universale, participantă activă,  alături de Mahatma Gandhi, la mișcarile de eliberare națională.

Vande Mataram! sau Laudă Mamei! a fost strigătul poporului încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea în mișcarea lor de eliberare. Vande Mataram a devenit un imn al Indiei, un imn dedicat Zeiței Mame Durga, în care iubirea față de creator și cea de patrie nu se deosebesc. Versurile în sanscrită au fost scrise de către  Bankimchandra Chatterjii, iar imnul a fost interpretat in câteva rânduri chiar de către poetul Rabindranath  Tagore. India a fost declarată independentă pe 15 august 1947.

Evenimentul de la Biblioteca Metropolitană va fi o evocare a mișcării de eliberare a Indiei și o prezentare a personalităților implicate, așa cum este Shri Mataji Nirmala Devi, participantă activă alături de Mahatma Gandhi și fondatoare a disciplinei Sahaja Yoga.

Shri Mataji despre mișcarea de eliberare a Indiei : “Am văzut cu ochii mei pe acești oameni legendari! Mii de oameni au fost uciși și măcelăriți, au murit copii, dar nimeni nu a vărsat lacrimi! Nimeni nu a vărsat lacrimi! Pentru că atunci când ești lupți pentru o cauză atât de nobilă, asta  îți oferă în sine acea bucurie și acel sentiment de implicare!“ Discurs în Bordi (India), 6 februarie 1985.

„Este un lucru atât de important să fii independent și liber. Cea mai rău lucru este sclavia. Astăzi ne sărbătorim libertatea de sclavia pe care am îndurat-o timp de trei sute de ani. Însă sclavia nu dispare cu ușurință doar sărbătorind Ziua Independenței. Trebuie înlăturată complet din mintea noastră. Și trebuie să ne dăm seama că suntem oameni cu adevărat independenți acum. Însă cei care nu au sacrificat nimic pentru a obține această independență, nu-i pot înțelege valoarea.” Discurs susținut cu ocazia Zilei Republicii, Lonavala India, 26 ianuarie1982

Shri Mataji Nirmala Devi s-a născut la 21 martie 1923. În copilărie își petrecea vacanțele în ashramul lui Gandhi care o consulta îndeosebi în chestiuni de ordin spiritual, apoi a devenit conducătoarea unei mișcări de tineret pentru independența țării sale. A urmat cursurile de medicină la Universitatea Creștină din Lahore și după câțiva ani s-a căsătorit cu dl. C.P. Shrivastava (secretar general al organizației maritime a O.N.U. până la sfârșitul lui decembrie 1989). Shri Mataji Nirmala Devi este cea mai importantă personalitate spirituală a ultimelor secole. Începând din anul 1970, a călătorit în întreaga lume pentru a da Realizarea Sinelui tuturor oamenilor, indiferent de naționalitate, rasă, religie

 

sau condiție socială. Shri Mataji este prima, unica și singura personalitate în istoria umanității, care a oferit Realizarea Sinelui în masă prin metoda Sahaja Yoga, revelată de Sfinția Sa. Astfel, timp de 40 de ani, a susținut nenumărate conferințe publice, oferite tuturor oamenilor în mod gratuit. De învățăturile sale au beneficiat sute de mii de oameni de pe tot globul, aceștia obținând iluminarea ființei interioare și ascensiunea spirituală completă. Căutătorii adevărului și-au îmbunătățit, prin practica metodei Sahaja Yoga,  starea de sănătate fizică, mentală și emoțională și au obținut echilibrul interior.

 

Victor Marius Beliciu este exponent al școlii “Senia” și discipol al maestrului de faimă internațională Pandit Debu Chaudhuri, fiind primul român care a primit o bursă pentru studii muzicale din partea Guvernului Indian. Victor Beliciu promovează sitarul de peste 15 ani, iar în 2005 își pune la punct propriul sistem matematic folosit pentru crearea frazelor muzicale.

 

Asociația Culturală Nirmal Art este organizatoarea evenimentelor de succes Turneul Național Comorile Persiei (ianuarie 2017), Gala muzicilor tradiționale, a Festivalului Primăvara Spiritului și a ciclului de conferințe Atelier de meditație. Este alcătuită din profesioniști în domeniul culturii care și-au propus să împrospăteze peisajul cultural românesc cu proiecte interesante, inovative și atractive, promovând arta autentică și spiritualitatea.

 

Sahaja Yoga își desfășoară activitatea în cadrul unor organizații nonprofit care activează în peste 100 de țări, în baza principiilor de moralitate, spiritualitate, promovarea diversității culturale și implicarea în problemele comunității. Cursurile, susținute de voluntari în întreaga lume, sunt publice și gratuite. Asociația Sahaja Yoga – România a fost fondată în 1991 și desfășoară activități în aproape toate marile orașe ale țării.

Informații: 0747068199

Asociația  Culturală “Nirmal Art , CIF 34114212

asociatia.nirmal.art@gmail.com

https://nirmal-art.com

 

#libertate #vandemataram #contiintacolectiva #yoga #wellness #sahajayoga #india #gandhi #culturaindiana #realizareasinelui #kundalini #patanjali #ShriMataji #eliberare #muzicaindiana #culturaindiana

 

 

Contact